UNDERHÅLLSBEHOVET  
   
HÄSTENS UNDERHÅLLSBEHOV - normalstor häst a´ 500 kg, 56 Mj och 333 g smb rp.
Grovfodergiva som bas med medelvärden försörjer din hästs underhållsbehov med: 60 MJ och 337 g smb rp. Därefter ger man extra kraftfoder som bara ska täcka arbetet den utför
 
 
SYRA-BAS BALANSEN  
 
Basisk kost anses göra oss friskare och mer motståndskraftiga mot sjukdomar. sådan mat har också en läkande effekt på många sjukdomar tex, reumatism och hudsjukdomar. För att inte njurarna skall överbelastas bör urinens pH-värde ligga omkring 7.
 
Kroppen har svårare att göra sig av med syraöverskott än med ett basiskt överskott. Alltså skall foderstaten innehplla tillräckligt med ämnen som ger basöverskott. Dvs rikt på Kalcium, Kalium, Natrium och vissa organiska syror (oxalsyra är dock inte bra då den försvårar upptagningen av kalcium och järn). För stora fodervolymer som ger syraöverskott gör att kroppen blir tvungen att låna ur sin "mineralbank", dvs från benstommen och ledkapslarna för att balanser syra-bas nivåerna.
 
Vid extrem överkonsumtion av lättjäst kolhydrater bildas och ansamlas mjölksyra. Vid det låga pH som blir följden kan blindtarmens slemhinna skadas. Många mikroorganismer dör också av ett lågt pH. När vissa tper av bakterier slås/dör ut frigörs endotoxiner (gifter från bakteriens cellväggar). Hästen drabbas först av ett lågt pH i kroppen. Detta kallas acidos och orsakas av att tarminnehållets låga pH och den skadade slemhinnan leder till att mjölksyran tas upp från grovtarmen. till detta kommer sedan att endotoxinerna  frigör vaskoaktiva prostaglandiner, som i sin tur ger upphov till störningar i blodcirkulationen. Det kan leda till att hästen dör.